socha Panny Marie Immaculaty

Socha Immaculaty umístěna před východním úsekem ohradní zdi kostela při silnici. Materiál: pískovec. Na stupních mezi 4 polygonálními patníky s půlkruhovitým zakončením podstavec na kruhovitém půdoryse se čtyřmi přiloženými plochými články. Spodek tvoří jednou odstupněný sokl, na něm válcový útvar se soklovou oblounovou římsou a nad ním komolý kužel s prohnutým pláštěm. Po povrchu obou těles probíhají architektonické články: dole hladký pilastr, jehož volutová, konzolovitě vysazená hlavice, přecházející v rokajový útvar a doplněná volnou andílčí okřídlenou hlavou, je součástí volutového křídla, které se přikládá nahoře ke komolému kuželu. V orámovaných plochách na dolním tělese rokajové kartuše (na čelní straně kartuše s korunou a znakem hrabat z Vrtby s trojími parohy), na horním tělese reliéfní třapce pod čabrakovými laloky. Podstavec vrcholí římsou podobnou kladí, v předním úseku vlnovitě zvednutou. Na ní na zeměkouli poloklečící P.Marie v bohatě řaseném rouchu, levou nohou spočívá na půlměsíci a v rukou přidržuje malého Ježíška, který kopím probodává hada (v podobě okřídleného dráčka), obtáčejícího zeměkouli.