12. zastavení – Vodní brána

Barokní stavba na obdélném půdorysu v podobě průchozí brány orientované od severovýchodu k jihozápadu. Stěny vymezují nárožní pilastry ukončené profilovanou římsovou hlavicí nesoucí výrazně profilovanou římsu kladí. Kladí ukončuje profilovaná podstřešní římsa. Zpoza římsy vyrůstá atikový štít, ve spodní části v podobě „kladí“ vymezeného nárožními pilastry s římsovou hlavicí a ukončeného mohutnou profilovanou římsou.V ploše štítu obdélná vpadlina. Trojúhelné štítové završení v podobě přetrženého frontonu, v místě přetržení vyzděný soklík s piniovou šišticí. Střecha kaple zvalbená, krytá taškami. Hmotou kaple prochází valeně zaklenutý průchod. Na jeho bočních stěnách velké nástěnné malby, nad nimi volutová nápisová kartuš s nápisem „Vodní brána skrze kterau Pan Jezis do miesta Jeruzaléma swazan weden byl“, na protější stěně totéž německy. Průchod uzavírá dřevěný plůtek. Postavena 1697. Umístění : přes silnici u čp. 51