15. zastavení – Malý Pilát

Vrcholně barokní dynamická architektura výklenkové kaple postavená na obdélném půdorysu, výklenkem orientovaná k severu. Většinu plochy průčelí vyplňuje půlkruhově zaklenutý výklenek obdélného půdorysu. Jeho stěny pokrývá nástěnná malba se siluetami antické architektury (Pilátův dům), která je pozadím pro 3 dřevěné polychromované sochy v mírně podživotní velikosti – svázaný Ježíš, Pilát a římský voják. Výklenek uzavírá ozdobná kovaná mříž. Výklenek je mírně zapuštěný do hmoty kaple, okraj průčelní stěny je proto zkosený a opatřený pilastrem s římsovou hlavicí, nesoucí kladí členěné dalším pilastrem. Průčelní stěna je ukončena vyžlabenou a profilovanou korunní římsou, vytaženou v ose stěny do převýšeného stanového štítu, krytého prejzy. Nároží kaple jsou zaoblená, ukončená kladím, které pokračuje i na boční stěny členěné pilastrem.Kaple vyrůstá z vysokého soklu opatřeného na nároží a na bočních stěnách obdélnou soklovou římsou. Postavena po roce 1770 Umístění : u čističky