16. zastavení – U Heroda

Pozdně barokní velká výklenková kaple na obdélném půdorysu, výklenkem orientovaná k jihu. V ose průčelí je prolomen velký půlkruhově ukončený výklenek uzavřený ozdobnou kovanou mříží. Zaklenutí výklenku je valené s trojúhelnými výsečemi zvýrazněnými malbou, stěny výklenku pokrývá figurální malba (vysmívající se židé) doplňující scénu tvořenou 3 dřevěnými polychromovanými sochami v mírně podživotní velikosti – Ježíš, král Herodes na trůnu a římský voják. Po stranách výklenku probíhá pilastr zakončený římsovou hlavicí, nesoucí mohutnou obloukově vyklenutou profilovanou korunní římsu. Na čelní stěně soklu je vytaženo obdélné pole s výrazně konkávně projmutými rohy. Nároží odsazená zaoblená, boční stěna členěna pilastrem zakončeným římsovou hlavicí, nesoucí mohutnou profilovanou korunní římsu. Na bočních stěnách je výrazná soklová římsa i patka. Odsazené a zaoblené je i zadní nároží ukončené shodnou římsou, přecházející i na část stěny zadní. Zadní stěna hladká, přechází do nízkého trojúhelného štítu. Sedlová střecha kryta prejzy. Postavena po roce 1770 Umístění : u čp. 78