17. zastavení – Velký Pilát

Rozměrná vrcholně barokní kaple postavená na obdélném půdorysu, vstupem orientovaná k jihu. Průčelní stěna je náročně řešena systémem říms a pilastrů. Ve stěně jsou prolomeny tři půlkruhově ukončené vstupní otvory, střední je dvojnásobné výšky. Stěna je rozdělena čtyřmi profilovanými a taškami krytými římsami, mezi nimi probíhají v celé výši stěny čtyři pruhy pilastrů s římsovými hlavicemi. Pilastry v přízemní části jsou dále členěny římsou v úrovni paty zaklenutí postranních vstupů. Průčelí ukončuje štít v podobě trojúhelného frontonu, z jeho středu vyrůstá úzký volutový atikový štít s půlkruhovým završením. Boční stěny i rovná stěna závěru jsou hladké, ukončené profilovanou podstřešní římsou, zadní nároží je opatřeno malovanou bosáží. Zvalbená střecha je kryta taškami. Postavena v letech 1658-70 Umístění : na prostranství u če. 80 Interiér je zaklenut jedním polem křížové klenby vytažené do malého hřebínku. Boční stěny vyplňuje v celé výši půlkruhově ukončený výklenek s vrcholovou částí oddělenou obdélnou římsou. Ve spodní části kaple je vyzděn stupeň, rozdělený cihlovou zídkou. Vzniklé dva prostory vyplňují dvě scény tvořené dřevěnými polychromovanými sochami – Bičování Krista a Nasazování trnové koruny. Na stěně nad dělící zídkou je zavěšen dřevěný balkon se sochami Ježíše Krista a Piláta.