socha sv. Jakuba

Pískovcová socha sv. Jakuba umístěná po levé straně schodiště na nízkém žulovém soklu je nedílnou součástí Getsemanské zahrady, která se nachází asi 150 m severně od prvního zastavení „ Poslední večeře Páně“ na p. p. č. 435. Pololežící postava sv. Jakuba je umístěna na plintu, který pod trupem přechází v hrubě opracovaný kámen představující skalisko, o které se opírá pravým předloktím. Levou ruku má volně položenou na natažené pravé noze, levá noha je pokrčená v koleni. Apoštol je oděn do spodního volně splývavého vertikálně zřaseného roucha s kulatým výstřihem a dlouhým rukávem. Přes pravé rameno má přehozený svrchní plášť, jehož lem se stáčí k pravému boku a ovíjí téměř celé tělo. Zpod oděvu vyčnívají obě bosá chodidla. Pravá dlaň přidržuje záhyb svrchního pláště. Pískovcová socha sv. Jakuba je zachycena z pravého boku, hlava z en face. Hlavu má apoštol jemně skloněnou a položenou k pravému rameni. Tvář se zavřenýma očima lemují kučeravými vlasy a plnovous.