socha boha Herma

Na vysoké, terén vyrovnávají základně, hranolový sokl se zaoblenými hranami. Stěny soklu členěny vpadlými oválnými poli, v nichž jsou vysekány mytologické scény. Na římse, na čtvercovém plintu, socha muže v aktu v mírně podživotní velikosti, stojící v lehkém kontrapostu s uvolněnou levou nohou, kterou obklopuje cíp pláště přehozeného přes levé předloktí. Pravá noha stojná, mírně se opírající o seříznutý kmen palmy. Pravici skrývá za zády. Hlavu s kadeřavými vlasy směřuje na pravou stranu s čelním pohledem s výraznými očními oblouky. Mělké reliéfy na soklu představují mytologické náměty: na čelní straně Opice dívající se do nastaveného zrcadla, symbolika neřesti a chtíče. Druhý námětem na severní straně soklu je bukolická scéna z krajiny Arkádie, kde Orfeus hraje na lyru a jeho hře naslouchá lev a slon. Na zadní straně soklu je vyobrazen opilý Silén sedící u sudu s vínem a poslední výjev na jižní straně, zachycující Vychytralost reprezentovanou psem odnášejícím si kost, zatímco dva zbývající psi jsou zanecháni v zápase o ni.