městský dům

Volně stojící jednopatrová zděná omítaná budova o 5 x 3 osách s valbovou střechou, krytou pálenou krytinou. Fasády členěny soklem, patrovou římsou a průběžnou podokenní římsou v patře, okna v líci v šambránách s lištou, lišta v přízemí chybí ve spodní části oken, střední osa přízemí k hlavní silnici má pravoúhlý vstup. V parapetu pod středním oknem 1. patra oválná deska z černého mramoru s domovním číslem, po stranách štuková ornamentika (květy, rozviliny…atd.). Z boků část o 2 osách členěná stejně jako v průčelí, 3. osa je připojená, místo hlavní římsy šikmé seříznutí, způsobené pultovou střechou, ostatní římsy - kordonová a podokenní- proloženy i sem. Na pravém boku v přízemí vlevo okno zazděno, vpravo osmitabulkové okno; u zešikmeného přístavku vpravo v patře a v přízemí 2 obdélná okna. Na levém boku v přízemí 3 osmitabulková dvoukřídlá okna, v patře 2 sdružená šestitabulková a 2 osmitabulková okna. V zadním průčelí v ose se nad pultovou střechou zvedá zděný kubus podkroví o 1 okně s fabionovou římsou, krytý valbovou střechou s pálenou krytinou. Zadní průčelí členěno nepravidelně - v přízemí štěrbinové okénko do sklepa, obdélné dveře, obdélné okno, v mezipatře šestitabulkové okno schodiště a v pravé polovině segmentově zakončený mělký slepý výklenek . Vpravo od hlavních vstupních dveří umístěna mramorová pamětní deska, na ní vpravo portrét Františka Raušara a v levé části nápis: “FRANTIŠEK / RAUŠAR / 1857-1941 / zakladatel muzea / vlastivědný pracovník / ředitel škol v Blovicích “.