sloup se sochou sv. Vojtěcha

Na Přesanickém náměstí před budovou arciděkanství, vpravo od kostela sv. Jakuba umístěn na čtyřbokém hranolovém podstavci se soklíkem a římsou sloup se sochou sv.Vojtěcha. Na přední straně podstavce silně plastický alianční znak v kartuši z boltců a roušky s rozetou dole (herald. pravý oválný znak Šternberský, osmicípá hvězda, levý znak štípený, svisle půlený, v pravé polovině nad sebou 2 zaječí hlavy, hledící vpravo, v levé polovině 2 vinné listy a uprostřed výšky hrozen). Ze stran podstavce na oblounovém soklíku volutová křídla s festony a akantem. Na zadní straně podstavce oválná kartuše s převazovaných listových svazečků, dole s povlávajícími stužkami. Sloup hladký s entazí, nad patkou obklopují dřík svisle řazené akantové listy, hlavice korintizující. Na její krycí desce socha sv. Vojtěcha v biskupském úboru, s mitrou, pravicí žehnajícího a v levici (pod níž přidržuje berlu) držícího rezevřenou knihu. Materiál: pískovec.