pomník padlých I. světové války

Uprostřed nevelkého areálu polygon. půdorysu, vymezeného plotem na nízkém betonovém soklíku a přístupného po 4 schůdcích k brance, stojí vlastní pomník z pískovce. Na nízkém čtyřbokém soklu hranolový podstavec s reliéfy a nápisy (na čelní straně: 28.října /1918 níže zkřížené lipové větvičky - 8.května 1945). Na jednoduché krycí desce další nízký soklík, na němž figurální skupina. Vpravo obrácen klečící muž s hlavou silně skloněnou a s rukama za zády, za ním francouzská přilba, nad ním jakoby jej překračoval směrem vlevo vykračující druhý muž, v ramenou zčásti pootočen do diagon.polohy vůči divákovi, v pozdvižené pravici třímá prapor, jehož draperie oběma postavám vytváří pozadí, na vrcholu žerdi pták na kouli. V levici zvedá vavřínovou snítku a směrem k ní vzhlíží s hlavou zakloněnou mírně vzad. Na soklíku vytesáno vlevo: modeloval / J. Matějů, vpravo: V.Kam.prov. / R. Ducháček. Na pravém boku podstavce zčásti mělce vyrytý a hlavně červeně namalovaný nápis: Památce našich padlých ve / válce 1914-18 a k upomínce na obnovení naší státní / samostatnosti / věnují občané ! Na levém boku méně pečlivě napsáno: Bratřím! / Proti své vůli život jsme dali / svobody vlasti se vzdali. Náš osud Vám buď výstrahou / chraňte svobodu těžko získanou!