socha sv. Václava

Na hranolovém soklu se spodním rozšířeným podstavcem a s plochami nezdobenými, vyjma čelní stěny, kde je ve vpadlém obdélném poli rámovaném profilací proveden v horní části profilovaný oblouk, je na plintu na plastické krycí desce umístěna socha sv.Václava v mírně nadživotní velikosti. Světec je sochařsky pojat jako muž středních let s tváří lemovanou plnovousem a dlouhými vlasy splývajícími na záda. Tělo sv.Václava má tuhou blokovitou formu, pouze levá noha je vykročena mírně vpřed. Světec je oděn v tradiční oděv podle ikonografie barokního sochařství. Spodní šat s krátkou suknicí kryt pláštěnkou, sepjatou na hrudi sponou a splývající v záhybech do boků. Na hlavě je knížecí koruna s křížem. Sv.Václav drží v pravé ruce žerď s praporcem, levá ruka při těle přidržuje štít s reliéfem orlice. Socha s podstavcem je posazena na stupňovitou podstavu čtvercového půdorysu.