kostel Všech svatých

Kostel Všech svatých je jednolodní orientovaná podélná stavba s výrazně odsazeným, polygonálně uzavřeným presbytářem a vestavěnou štíhlou hranolovou věží nad západním průčelím. Střecha lodi je sedlová, nad presbytářem zvalbená, krytá taškami. Polygonální sanktusník s lucernou a cibulovou bání stejně tak jako věž ukončená vlašskou helmicí s lucernou ukončenou vysokou stanovou stříškou jsou pobity plechem. Obě střechy vrcholí makovičkou s žerdí s kovaným patriarchálním křížem. Symetrickou hmotu stavby porušuje nízká stavba sakristie při S straně presbytáře, krytá valbovou střechou s taškami. Hlavní štítové průčelí řešené na hlavní vertikální osu, kterou tvoří vstup kamenným hrotitým portálkem a hranolová věž, člení lizénové rámce a zkrácené úseky fabionové římsy (s odsazením) s pultovou stříškou s taškami vymezující vlastní šířku věže. Obě krajní pole vymezené lizénovým rámcem jsou přibližně ve výšce kruchty členěny malými nikamy. Do nik jsou osazeny sochy protimorových patronů - sv. Šebestiána a sv. Rocha. Obě sochařská díla jsou vytesána z místního mušlového vápence a značně zasažena ztrátou původní modelace, kterou mají na svědomí povětrnostní vlivy. Úseky říms vynášejí odstupněný trojúhelníkový štít rozeklaný hmotou věže. Obě části štítu mají profilované římsy (kryté taškami), "podpírané" subtilními pilastry bez patek s římsovými hlavicemi. Věž rámují nárožní lizény a profilovaná korunní římsa. Poslední patro věže je od Z a V osvětleno obdélným oknem (bez ostění) s odsazenou parapetní římsou. Na S straně je na místě okna osazen reliéf typu "Kukenfenster" - polopostava mladíka (někdy je postava interpretována jako anděl) s dlouhými vlnitými vlasy držící znak města Kutné Hory se zkříženými hornickými kladívky (pozdně gotická práce s patrnými zachovanými zbytky červené polychromie na pozadí reliéfu). Obdobně výtvarně řešené fasády lodi kostela i presbytáře jsou pravidelně členěny lizénovými rámci, navazující na fabionovou římsu, a okenními osami v podobě půlkruhových oken s kamenným ostěním s lištou, v dolní části rozšířenou pravoúhlými uchy (vždy dvě půkruhově převýšená okna o větší světlosti náleží lodi kostela). V ose J průčelí je situován kamenný portálek zaklenutý stlačeným obloukem (s klenákem ve vrcholu), který vynášejí pilastry s římsovými hlavice. Západně od něj druhý portál s pravoúhlým ostěním s ušima.