hrobka Orclmeistrova

Hrobka rodiny Orclmeistrovy přiléhá k S ohradní zdi (oddělení II) v "nové" části hřbitovního areálu. Jedná se o drobnou architekturu, vyzděnou na obdélném půdorysu (cihelné zdivo) a krytou nízkou oplechovanou valbovou stříškou. Hlavnímu průčelí dominuje mělký rizalit rámovaný pilastry s volutovými hlavicemi, které vynášejí plně vyvinuté kladí s trojúhelníkovým štítem se zubořezem a kamenným křížem ve vrcholu. Zubořez se objevuje také ve štítě, který zdobí okřídlená hlavička putti v kruhovém medailonku uprostřed akantových rozvilin a úponků. Kladí nese nápis HROBKA RODINY ORCLMEISTROVÉ. Pravoúhlý vstup (s profilovaným ostěním, uzavřený želenými dvoukřídlými dveřmi s kruhovým otvorem s kovaným monogramem IHS) v ose průčelí se dvěma kamennými stupni vede do interiéru hrobky s mírně zvednutou úrovní podlahy. Nad portálem nadpražní římsa (s palmetovou akroterií) nesená volutově zavíjenými konzolkami. Nároží zdobí pásová bosáž, která na bočních stranách stavby přechází v pásovou rustiku. Obdobně přechází architektonické členění průčelí na boční fasády (kladí s profilovanou římsou a zubořezem). Interiér hrobky osvětluje vždy 1 půlkruhově zaklenuté okno (fragmenty profilovaných šambrán) s římsovou suprafenestrou a parapetní římsou s konzolkami. Hrobka je zaklenuta třemi poli valené klenby s trojbokými výsečemi, jejíž pasy dosedají na pilastry s římsovými hlavicemi (bohatá ornamentální a vegetabilní výmalba s andílčími hlavičkami ve výsečích).