hrob Schneidr - Svoboda

Hrob Antonína Svobody se nachází ve střední části hřbitova, poblíž Z konce staré ohradní zdi (odd. R, řada 1, číslo hrobu 1). Hrob je při podélných stranách vymezen žulovým hranolovými obrubníky rámující tradiční náhrobní desku. Vlastní náhrobek (jemnozrnný pískovec) je osazen na vysokém podstavci (žula) s předstupující střední částí kopírující půdorys blokového náhrobku. Střední, půlkruhově odstupněná část s reliéfem spoře oděného mladého hocha podávající pravou rukou růži Antonínu Svobodovy, jehož tvář je reliéfně zpodobena v kruhovém výklenku, nese nápis: JUDr. ANT. SCHNEIDR SVOBODA / RADA C.K. ZEM. SOUDU / ŠTĚDRÝ DOBRODINEC / MLÁDEŽE ŠKOLNÍ / 28.4. 1839. 26.2. 1914. Postranní, o něco nižší symetricky řešená křídla byla připravena pro nápisy se jmény zemřelých. Levá část nese reliéfně tesaný nápis: ANNA / SVOBODOVÁ / VDOVA PO MĚŠŤANU / 7.7.1822. 12.7.1905. Pravá část je připravena, zatím bez nápisu. Na odstupněném soklu je rytý nápis: MODEL PROF. J. CHVOJAN / PROVEDL TOMÁŠ ŠÍDLO Hrob doplňují představené masivní krychlové podstavce (žula) s kubisticky otupenými rohy, na kterých jsou na vlastním mramorovém soklíku osazeny bronzové lucerničky. Pravá je dochovaná v relativní úplnosti, levá rozbitá (na místě pouze fragmenty).