kostel sv. Martina

Památka je situována na západním okraji obce při silnici na Starou huť, v nejvyšší části Petrovic. Areál sestává z kostela sv. Martina, zvonice na západní straně areálu, hrobky, ohradní zdi a schodiště. Ústřední kříž - jednoduchý kříž s korpusem na pískovcovém soklu, se nachází na hřbitově v prostředí kulturní památky. Kostel s obdélnou lodí, velice plochým trojbokým až segmentovým závěrem a sakristií po severní straně presbytáře má novogotickou podobu. Charakteristická jsou vysoká hrotitá okna a dvakrát odstupněné opěrné pilíře, zpevňující všechny strany lodi i presbytáře. V západním průčelí kostela vyniká novogotický trojúhelný štít a hlavní vstup s kamenným prutem s fiálami po stranách a s lilií ve vrcholu. Sakristie je plochostropá, loď má kazetový dřevěný strop a její západní část využívá novogotická kruchta. Presbytář odděluje široký hrotitý vítězný oblouk. Presbytář je klenut atypickou paprsčitou žebrovou klenbou o pěti kápích, v jižní stěně presbytáře se dochoval náročněji pojednaný sanktuář. Kostel kryjí sedlové střechy. Zvonice s bedněným patrem na podezdívce a vysokou stanovou střechou je novogotickou novostavbou. Předmětem ochrany je kostel, zvonice, hrobka rodiny Bechyňovy, kamenná ohradní zeď s brankou, schodiště a příslušné pozemky areálu.