kostel sv. Matěje (Matouše)

Areál kostela je situován na mírné vyvýšenině uprostřed drobné osady. Jednolodní kostel stojí uprostřed hřbitova, který vymezuje ohradní zeď, otevřená na jihozápadě pilířovou bránou. Před branou, mimo ohrazený areál kostela, stojí dřevěná zvonice na roubeném soklu s archaickou štenýřovou konstrukcí. Kostel je drobnou stavbou s obdélnou lodí a s krátkým obdélným presbytářem. Interiér kostela je plochostropý, loď od presbytáře odděluje nízký vítězný oblouk ve tvaru stlačeného oblouku. Na západě je situován půlkruhový vstupní portál s okosem, před nímž stojí předsíňka. Některá okna lodi a presbytáře mají románský charakter. Střechy kostela mají poměrně nízký sklon, na východní straně končí valbou, západní zeď lodi vrcholí trojúhelným štítem, stejně jako předsíňka. Předmětem ochrany je: kostel, ohradní zeď s branou, zvonice a pozemky.