kostel sv. Havla

Areál kostela se nachází ve středu obce a sestává z budovy kostela a ohradní zdi, která uzavírá zelenou plochu zrušeného hřbitova. Ve východním sousedství kostelního areálu by měly být dosud zachovány zbytky tvrziště. Kostel v Otrybech sestává z obdélné lodi a z obou stran symetricky odsazeného podkovovitého presbytáře (apsidy). V západní části severní strany lodi je situován původní gotický portál. Portál uprostřed západního průčelí pochází z puristické přestavby v 19. století, stejně jako okna lodi a presbytáře. Apsida je krytá konchou a od lodi ji odděluje hrotitý vítězný oblouk. Na severní straně apsidy je náročněji pojednaný sanktuář. Loď má historizující trámový strop a na západní straně novogotickou kruchtu. Historizující okna lodi mají poměrně náročně řešené kružby se středním sloupkem, inspirované ranou gotikou. Puristické přestavbě náleží celé západní průčelí s trojúhelným štítem, stejně jako vaznicové krovy kostela. Střecha lodi je sedlová, uprostřed se sanktusovou věžičkou. Předmětem ochrany je kostel, ohradní zeď a příslušné pozemky areálu.