kostel sv. Jakuba

Zděná, omítaná, orientovaná stavba. Sestává z obdélné lodi, užšího trojbokého presbytáře, čtyřboké věže nad středem Z průčelí a sakristie, která je přiložená k S boku presbytáře. J portál lodi je skrytý pravoúhlou předsíní. Loď a předsíň jsou opatřeny sedlovou střechou, presbytář nižší sedlovou střechou se třemi valbami na V straně a sakristie valbovou střechou. Krytina tašky bobrovky. Věž má střechu ve tvaru osmibokého jehlance, s hrotnicí ve vrcholu; kryta je pozinkovaným plechem. Fasády člení lisénové rámy, pilastry, sokl a profilovaná římsa. Západní štít je oddělen římsou krytou prejzy, která je nad středem segmentově zvednutá. Cípy štítu mají voluty; na jeho okrajích jsou osazeny obelisky. V Z stěně pravoúhlý portál s profilovaným omítkovým (?) ostěním s uchy a volutkami. V S a J stěně lodi dva páry obdélných oken s lomeným záklenkem (rám železný se zasklením do olova s figurálními motivy - kolem r. 1900) a dvě okénka osvětlující schodiště s obdobným záklenkem; na Z straně kasulové okno lemované šambránou s vrcholovým klenákem, v parapetu zvlněná římsa. Stěny presbytáře prolomeny čtyřmi okny s lomeným záklenkem; ostění vyplněno dvoudílnými kružbami (u východního okna kružba trojdílná). Na věži v úrovni 2. patra na Z straně nika zakončená konchou s mušlí a lemovaná šambránou s klenáky. Uvnitř kamenná socha sv. Jakuba Většího z roku 1907 od J. Štursy. 3. patro má na každé straně jedno obdélné okno se stlačeným záklenkem a šambránou s vrcholovým klenákem. Ve V zdi sakristie obdélné okno. Předsíň má na J straně trojúhelný štít, do jehož paty přechází korunní římsa. V J stěně vstup s lomeným záklenkem.