socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého byla součástí výklenkové kapličky u domu čp. 18 na křižovatce Husovy a Kremnické ulice v Kutné Hoře - Źižkově. Kaple byla v roce 1968 zbořena při stavbě objezdové komunikace. Socha sv. Jana Nepomuckého nyní stojí u kostela sv. Jana Nepomuckého v Husově ulici. Materiál kutnohorský pískovec. Socha stojí na hranolovém podstavci s postranními volutovými křídly. V rytém obdélném rámci s vykrojenými rohy je nápis: SVATÝ / JENE NEPOMUCKÝ / ORODUJ ZA NÁS. Na profilované římsové krycí desce stojí socha světce v kontrapostu levé nohy. V pravé ruce, svěšené podél těla, drží biret a v levé ruce při rameni krucifix. Oděv světce je ztvárněn v tradičním pojetí. Hlavu má pootočenu mírně doleva, s pohledem vzhůru. Předmětem ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého na parc.č.1048.