jízdárna

Rozlehlý trojkřídlý objekt jízdáren s konírnami se nachází při severozápadní straně zámku. Křídla obklopují čtvercové nádvoří a na severní straně vybíhají v krátkém zalomení. Objekt je dvoupodlažní, krytý valbovými střechami. Při obou jižních nárožích krátké rizality, v příčných osách se nacházejí průjezdy, zdůrazněné sloupovými portály s atikami. Nádvorní fasády a vnější fasádu jižního křídla člení vysoký řád sdružených pilastrů vysazených na soklu a nesoucích průběžné kladí s římsou. Vnější fasády západního, východního a obou severních křídel jsou hladké, s výjimkou fasády východního křídla navíc zdobené malovaným iluzívním architektonickým členěním ve schématu vnitřních fasád. Průčelí se liší výzdobou okenních šambrán, nejbohatší je opět na straně do dvora. Štíty portálů doplňuje sochařská výzdoba. - V jižním křídle se nachází dvě jízdárny; v přízemí východního křídla konírny, polopatra obsahují malé obytné místnosti; v podsklepeném západním křídle byty rozložené kolem centrálně umístěných schodišť; v krátkých severních křídlech rovněž sklepy a byty. Dvě protilehlé niky s půlkruhovou nádrží a chrličem v podobě maskaronu, jehož součástí je volutami ukončený rám vymezující plochu pod nimi, částečně pokrytou rozvilinami. Maskarony mají odlišné rysy. Nad každým maskaronem je umístěna mušle. Areál jízdárny otevřen na osu čtveřicí portálů s výzdobou. Součást vjezdových portálů na všech vnitřních stranách a na vnější straně portálu západního křídla směrem k čestnému dvoru a parku. Sochy jsou umístěny po dvojicích na společném postamentu vedle volutových křídel štítu portálu. Vázy jsou součástí završení architektury portálu. Erby jsou umístěny pod každou dvojicí váz. Dvě dvojice soch alegorií, antických božstev a hrdinů, dvě dvojice váz a jedna dvojice lichtenštejnských erbů s modelačními nuancemi. Vázy balustrového tvaru na profilované patce, osazené na čtvercové podnoži. Z čelního pohledu jsou natočeny koňskými hlavami, po bocích drapérie. Na poklopu vázy stylizovaný plamen.