park

Popis odpovídá popisu na evidenčním listu vypracovaném Ing. Horsákem z 2. 3. 1967, ovšem je třeba doplnit: Zčásti přirozeně (řekou Dyjí), zčásti uměle (nízkým ohrazením) uzavřený areál rozdělený na dvě části tvz. pravidlenou francouzskou zahradu s geometricky řešeným systémem pískových cest a řadou skulpur a drobných architektonických děl. Druhý nepravidelný anglický park je protkaný systémem kanálů a rybníků s ostrovy a stojí v něm řada romantizujících staveb (minaret, akvadukt, grotta, altán). Řada ostrovů je přístupná mosty - soubor 11 mostů, z nichž jeden (u vodárny) je železobetonový, ostatní jsou dřevěné (většinou s kovovými nosníky). S výjimkou mostu na Slavičí ostrov (dosud neopravený most) jsou všechny mosty vytvořeny jako repliky na základě vyhodnocení archivních pramenů s využitím starších konstrukcí opěrných zídek z kamene, v některých případech s cihlovou korunou, event. vzpěradel a kovových nosníků. Zábradlí jednotlivých mostů jsou individualizovaná. Cesty zejména ve francouzské části jsou osvělteny kandelábry - Hladká kruhová patka přecházející v oktogonální profilovanou část nese dřík složený z oktogonální, tordované a kanelované části. Na vegetabilní hlavici nasedá plechová směrem vzhůru se rozšiřující lucerna ukončená kruhovou stříškou s nástavcem. Na kandelábru u zámeckého rybníka je místo lucerny osazena dřevěná plamenná váza. Předmět památkové ochrany tvoří areál zámeckého parku s pozemky výše zmíněných parcel.