sousoší Piety

Na čelní straně hranolového odstupňovaného podstavce litinová nápisová deska ve vrcholku s aliančním znakem donátorky (heraldicky vpravo znak Nosticů, heraldicky vlevo znak Račínů z Račína). Pod znakem text: „Ke tzti a k Chwále bolestne Matky bozí // Maria wystaweno w Roce 1729. // od nehodný a negwietssý hržissniczy Mari[e] // Nostczowý srozena s Radzinnu toho // czasu porucznicze panstwj Wosecku a Au // gezd Przed kterau a tiech Przichaze // czý dussy Potiessenj geden Poboczny // Otcze nass a zdrawas Maria se // wy modliti bude“. Na podstavci v podživotní velikosti sedící Panna Marie drží na klíně tělo Kristovo. Nad sochou kovaná obloukovitě vzedmutá stříška, uchycená kovovými pruty do bočních stěn podstavce a zezadu do základu díla (kopie z roku 2019). Socha provedena z pískovce. Sokl je kopií z roku 2005, provedenou z božanovského pískovce, původní sokl byl zničen v 80. letech 20. století a následně nahrazen nevhodnou betonovou podstavou. Originál litinové nápisové desky uložen v depozitáři obecního úřadu, na místě kopie.