měšťanský dům

Patrový dům na lichoběžníkovém půdorysu, zastřešený valbovou střechou, která je rovně ukončená v místech, kde navazuje na štít sousedního domu. Dům stojí v terénu svažujícím se k JV, hlavní fasáda do ulice Tylova směřuje přibližně k severu. Po pravé straně směrem k SZ dům sousedí s vedlejším, o něco vyšším domem, z druhé strany jen přiléhá k vedlejšímu objektu, ale je mezi nimi od patra patrná mezera. Přízemí prolomeno dvěma vchody spojenými s výkladními okny zasazenými do dřevěných zárubní, takže tvoří jakési dřevěné "portiky". Mezi nimi asi ve 2/3 fasády domu široký vstup ukončený stlačeným obloukem v kamenném ostění. Dveře nesahají až k oblouku, nýbrž jsou rovně ukončeny v jeho patách a prostor nad nimi vyplněn proskleným světlíkem. Zcela vlevo poměrně široké okno, nijak nečleněné. V patře probíhá profilovaná římsa. Patro prolomeno pěticí oken v širokých šambránách s lištami, k šambránám těsně přiléhají lizény, kořenící ve výšce podokenní průběžné římsy a ukončeny v korunní fabionové římse. Barevnost fasády v okrových tónech. Fasádě ze zahrady dominuje dřevěná pavlač s balustrádovým zábradlím. Za hlavními vstupními dveřmi z ulice síň zaklenutá plackou, ukončená zdí se dvěma půlkruhově zaklenutými průchody. Vpravo pokračuje úzká chodba sklenutá valeně, která je průchozí na dvůr a zahradu, vlevo jsou za dveřmi schody do patra. Z úzké chodby po pravé straně vstup do hlubokého, tříúrovňového sklepa, vyzděného z kamene. Po vstupu do sklepa úzké schody stáčející se vpravo, mezipatro, z něhož se již otevře pohled do poměrně prostorné síně, vpravo vedle schodiště menší boční chodbička, dále schody sestoupí na úroveň podlahy síně, vlevo další boční chodbička, schody dále zatočí vlevo jakoby pod mezipatro, které je neseno mohutnou valenou klenbou vyskládanou převážně z kamene, až na samé dno sklepa, kde je další prostora, valeně zaklenutá s pasy. Předmětem ochrany je dům, ohradní zeď a příslušné pozemky.