socha Panny Marie Immaculaty

Západně od obce Hrádek, u silnice na Křídlůvky se nachází socha Immaculaty. Na široké čtvercové základně ukončené vyloženou oblounovou římsou spočívá členitý sokl, opticky rozdělený na dolní část s hladkými stěnami, ukončenou sérií ústupků pravoúhlého a výžlabkového profilu, a horní část, jejíž stěny jsou členěny obdélníkovými rytými rámy. Na čelní straně se dochoval nápis. Sokl ukončuje vyložená profilovaná římsa, na které je umístěn plint s profilovací výžlabku nesoucí sochu Immaculaty. Panna Maria, zobrazená jako mladá dívka, spočívá nohama na zeměkouli, kterou obtáčí had. Je oděna do splývavého šatu, ramena ji halí plášť, který v bohatých záhybech obtáčí její postavu, oživenou esovitým pohybem, doprovázeným gesty rukou – pravá ruka spočívá na hrudi a levá mírně ohnutá přidržuje lem vzdouvajícího se pláště. V přední části podstavce se v jednoduchém obdélném rámu dochoval šestiřádkový latinský nápis v novověké kapitále, nápis je výrazně poškozen druhotným přepisem. ADSTAT HAEC/ INTEMERATA VIRGINIS/ STATVA/ PVBL[IAE] [BTE M]ATORI[S]/ PVBLICAE VENERATIONI/ EXPOSITA.// Po levé straně podstavce se v jednoduchém obdélném rámu dochovala totožná polovina nápisu. ADSTAT HAEC/ INTEMERATA VIRGINIS/ STATVA/ V zadní části podstavce se v jednoduchém obdélném rámu dochoval sedmiřádkový nápis v novověké kapitále s datací k roku 1797. ERRECTA EST HAEC/ STATUA/ SUMPTIBUS/ [..]O[RI]AE OP[ERIN] ANT/ QUONDAM/ IUDICIS [HUI]ATIS/ 1797// Níže s přípisem. [RE: IACOBUS OBERMAN]