Národní hřbitov

Národní hřbitov je situován na klínovité ploše západně od Malé pevnosti. Ze severu je vymezen Principovou alejí a z jihu průběhem silnice vedoucí z Terezína na Prahu. Východní, jižní a západní hranici plochy ohrazuje zídka ze žulových kamenů. Jedná se o architektonicky řešenou plochu, jejíž převážná část je zatravněná. Zatravněné hřbitovní plochy jsou osázeny malými žulovými náhrobky se jmény a příslušnými letopočty obětí či pouze evidenčními čísly. Náhrobní kameny tvoří celkem 50 řad + 4 náhrobky umístěné severně od Davidovy hvězdy v severozápadním koutu hřbitova. Plocha s náhrobky je dělena do tří větších celků, předělených příčnými chodníčky ze žulových desek. Západní díl obsahuje 22 řad náhrobků, střední 16 a východní 12 + 4 náhrobky. Mezi náhrobky jsou zasazené červené růže. Ve středu hřbitova stojí velký dřevěný kříž a v jeho blízkosti pětice větších žulových pomníků. Pouze u středového pomníku naproti kříži se dochovala bronzová nápisová deska se jmény obětí poslední popravy konané v době okupace na Malé pevnosti (2.5.1945). Ještě jeden identický žulový pomník stojí osamoceně při menším schodišti na severní straně ve východní části hřbitova. V severozápadní části plochy, při východní hranici hřbitova, je umístěna velká kovová Davidova hvězda, zasazená v kamenné mohyle. Vnější hranici zatravněné plochy s náhrobními kameny obíhá chodník ze žulových desek. Západní část hřbitova je ze severu a západu přístupná velkým schodištěm, zadlážděným kamennými kostkami se žulovými obrubníky. Při západním konci hřbitova se tyčí dva vysoké dřevěné pylony.