bazén

Plavecký bazén je situován v severovýchodním koutu vnitřní plochy Malé pevnosti, při jižní straně kurtiny propojující bastiony č. 3 a 4. Jedná se o objekt v ose východ – západ obdélného půdorysu. Samotný zahloubený objekt bazénu je vybetonovaný (stěny i dno), rozdělený na východě nízkou příčkou na dvě části, hlubší pro plavání a mělké „brouzdaliště“, přístupné po ze základního půdorysu pravoúhle vystupujícím krátkém přímém schodišti. Schodiště je umístěno na osu délky východní strany bazénu. Dělící příčka je při dně „brouzdaliště“ perforovaná drobnými přítokovými otvory, kterými bylo zásobováno vodou z bazénu. Stěny bazénu (i „brouzdaliště“) vystupují nad úroveň okolního terénu. Severní, jižní a západní strana bazénu jsou opatřeny vždy po dvojici jednoduchých kovových trubkových schodišť. Bazén obíhá úzký betonový chodníček.