hlavní nádvoří

Hlavní nádvoří vnitřního prostoru Malé pevnosti má nepravidelnou půdorysnou stopu, kterou lze zjednodušeně charakterizovat tvarem písmene T. Nádvoří je přístupné na západě bránou umístěnou v kurtině (kasematovém traktu) mezi bastiony č. 1 a 4, na jihu bránou umístěnou v kurtině mezi bastiony č. 1 a 2 a na severu poternou (průjezdem) v kurtině mezi bastiony č. 3 a 4. Hlavní nádvoří tím zároveň tvoří páteřní komunikační uzel vnitřního prostoru Malé pevnosti. Úzký úsek v ose východ – západ se táhne de facto středem pevnosti. Východně navazující úsek táhnoucí se v ose sever – jih, je na východě vymezen dlouhou hospodářskou budovou. Povrch nádvoří je zčásti zatravněn, mezi zatravněním jsou ponechány komunikace s mlatovou úpravu, část je zadlážděna kamennou dlažbou – čedič a křemencové kvádříky -, místy překrytou asfaltovou vrstvou (podlouhlý úsek od západní brány).