dvůr I.

I. dvůr se nachází v západní části vnitřní plochy Malé pevnosti, severně od pásu hlavního nádvoří, vybíhajícího od západní brány. Půdorysně se jedná o plochu ve tvaru písmene T, orientovanou podélně ve směru sever – jih. Plocha dvora je na jihu a severu vymezena objektem kuchyně, na západě tzv. Blokem B, koupelnou, mužskou marodkou a holírnou, umístěnými v severní části (od západní brány) kasematového traktu propojujícího bastiony č. 1 a 4, na severu tzv. Blokem A a na východě přízemním objektem tzv. balíčkárny a správní budovou přijímacího dvora, v jejímž severním konci se nachází kancelář správy I. dvora (HOFVEWALTUNG). I. dvůr sousedí na východě s přijímacím dvorem. Součástí dvora je ještě samostatně stojící objekt nemocnice na bastionu č. 4. Dvůr je přístupný jednoduchou, výrazným segmentem zaklenutou bránou, která je součástí ohradní zdi, oddělující I. dvůr od dvora přijímacího. Na jižním líci hladce omítnuté zdi je podél oblouku brány vyveden nápis ARBEIT MACHT FREI. Zeď je kryta pálenými cihlami, pultově sklopenými k jihu. Vrchol zdi je navíc opatřen ostnatým drátem. Východně za bránou se nachází přízemní zděný objekt sloužící jako výdejna nářadí a tzv. balíčkárna. Prostá hladce omítnutá fasáda je členěna pouze pravoúhlými okenními otvory a vstupy v rytmu: okno – vstup – okno – vstup – okno. Nad 1. vstupem od severu je nápis GERÄT – AUSGABE a nad 2. PAKETRAUM . Objekt je zastřešen pultovou střechou se sklonem do dvora, krytou pálenými bobrovkami. Severní hranici dvora zaujímá tzv. BLOK A, tvořený kasematovými prostorami umístěnými v kurtině (pevnostní val) propojující bastiony č. 3 a 4. Průčelí kasemat, obracející se do dvora je cihelné, z cihel tzv. šancovek. Ve spodní partii je opatřeno soklem z pískovcových desek. Pískovcové desky pak kryjí i korunu průčelí. Průčelí je členěno do 14 os. První osu od západu zaujímá půlkruhově ukončený portál poterny (průjezdu) procházející kurtinou, dále dva vstupy, tři okenní otvory, vstup, čtyři okenní otvory, vstup, dva okenní otvory. Vyjma portálu poterny jsou veškeré další otvory na výšku obdélné a kromě vstupu v 2. ose od západu vymezené pískovcovými ostěními. Nad vstupem v 7. ose od západu je na fasádě vyveden nápis BLOK A. Kasematy řazené vedle sebe, sloužící jako vězeňské cely, jsou valeně zaklenuté. Západní hranici dvora zaujímají kasematové prostory traktu propojujícího bastiony č. 1 a 4. V severním úseku byla umístěna koupelna (BADERAUM), mužská marodka (KRANKENSTUBE) a holírna (RASIERSTUBE), v jižní části pak byly cely Bloku B. Řešení průčelí obracejících se do dvora je řešeno de facto identicky s Blokem A. I zde fasády člení na výšku obdélné okenní otvory a vstupy s pískovcovými ostěními. Vnitřní uspořádání tvoří opět vedle sebe řazené kasematy, sklenuté valenými klenbami. V koutu vzniklém zalomením kasematového traktu (viz odstavec výše) je vydělen malý dvorek, ohraničený na severu a východě vysokou cihelnou omítanou ohradní zdí. Východní úsek zdi je opatřen na výšku obdélným vstupem, propojujícím plochu I. dvora s dvorkem. Koruna zdi je kryta pálenými cihlami. Plocha dvorku je z velké části zadlážděna čedičem. Při severním úseku ohradní zdi stojí přízemní zděná přístavba, s hladce omítnutými fasádami, zastřešená pultovou střechou mírného sklonu. Přístavba má souvislost s koupelnou, umístěnou v kasematovém traktu (zřejmě převlíkárna). Objekt nemocnice stojí samostatně mimo areál I. dvora na bastionu č. 4 (původně prachárna). Přichází se k ní z I. dvora poternou (viz Blok A), která ústí u zděného mostku, propojujícího přes příkop vnitřní plochu Malé pevnosti s bastionem č. 4. Jedná se o objekt s cihelnými líci, pískovcovým soklem a armováním nároží, s korunou krytou pískovcovými deskami. Východní vstupní průčelí je opatřeno šesticí pravoúhlých otvorů: okno – vstup – vstup – vstup – okno – okno. Veškeré otvory mají pískovcová ostění. Vnitřní uspořádání objektu tvoří vedle sebe řazené kasematy s valenými klenbami, propojené mezi sebou vstupy.