dvůr zv. přijímací

Dvůr zvaný přijímací se nachází v západní části vnitřní plochy Malé pevnosti, severně od pásu hlavního nádvoří, vybíhajícího od západní brány. Půdorysně se jedná o úzkou zhruba obdélnou plochu, orientovanou ve směru sever – jih. Plocha dvora je na jihu a severu vymezena ohradními zdmi se vstupními bránami, na západě přízemní budovou a na východě (bráno od jihu) přízemní stavbou, úsekem ohradní zdi, západním průčelím panského domu a dalším úsekem ohradní zdi. Dvůr na západě sousedí s I. dvorem a na východě s areálem panského domu. Jižní cihelná, omítnutá ohradní zeď je otevřená jednoduchou pravoúhlou bránou, uzavřenou dvoukřídlými dřevěnými vraty. Brána je opatřena ve spodní partii nákolníky. Omítka zdi má hrubou strukturu na obou lících, brána je naopak omítnuta hladce. Koruna zdi i mírně převýšené brány je pultově nakloněna směrem do dvora a pokryta je pálenými cihlami. Vrchol zdi i brány je opatřen ostnatým drátem. Přízemní zděná budova (objekt přijímacích kanceláří, resp. správní budova), vymezující západní hranici dvora, má úzký obdélný půdorys protažený v ose sever – jih. V objektu, který původně sloužil jako kolna, se nacházela (bráno od jihu) garáž 1 (GARAGE 1), přijímací kancelář (GESCHAFTSZIMMER), strážnice (WACHSTUBE), skladiště vězeňských oděvů (KAMMER) a garáž 2 (GARAGE 2). V severním konci budovy, zasahujícím již do I. dvora, byla ještě kancelář velitele I. dvora a sklady. Východní podélné 26-ti osé průčelí, obracející se do přijímacího dvora, je ve spodní partii členěno soklem a ve vrcholu ukončeno korunní římsou. Osy fasády zaujímají na výšku obdélné okenní (vyjma 25. osy od jihu – naležato obdélný) a vstupní (vstup ve 2. ose od jihu byl zaslepen) otvory, popř. garážový vjezd (GARAGE 2) ve 24. ose od jihu. V 5. ose od jihu byl okenní otvor zřízen v místě původního portálu vjezdu – ukončen stlačeným obloukem, posazeným na hranolové náběžní římsy a zvýrazněným lichoběžným klenákem. Omítka základní plochy průčelí má hrubou strukturu. Otvory jsou zvýrazněny plochým orámováním. Budova je zastřešena valbovou střechou, krytou pálenými bobrovkami. Směrem do přijímacího dvora je střecha pročleněna sedmi pultovými vikýři. Podél budovy se táhne obetonovaný chodník. Přízemní zděná budova za bránou z hlavního nádvoří, vymezující z poloviny východní hranici dvora, sloužila jako kanceláře. Objekt má v ose sever – jih obdélný půdorys. Její hladce omítnuté západní průčelí, je ve spodní partii členěno soklem a ve vrcholu jednoduchou hranolovou korunní římsou. Sedmnáct os, které fasádu rytmizují, zaujímají na výšku obdélné okenní otvory a vstupy. Severní hranici dvora tvoří ohradní zeď s bránou do I. dvora. Hladce omítnutá zeď je ve vrcholu kryta pálenými cihlami a doplněna je ostnatým drátem. Výrazným segmentem zaklenutý otvor brány je lemován nápisem ARBEIT MACHT FREI.