most I.

Most, který je integrální součástí opevnění terezínské pevnosti, tvoří komunikaci propojující přes koryto říčního ramene zvaného Stará Ohře vnitřní plochu Malé pevnosti s prostorem dolního a horního retranchementu. Most končí při bráně umístěné v ose délky kasematového traktu propojujícího bastiony č. 1 a 4. Široký most, vedený v ose východ – západ, se na východě výrazně zužuje takřka na šíři průjezdu brány. Na západě se naopak nájezd na most výrazně oboustranně „klešťovitě“ směrem do retrachementů rozevírá. Jedná se o z pískovcových kvádrů zděnou stavbu, tvořenou konstrukčně příčnými pilíři, do nichž je zaklenuta čtveřice segmentově valených mostních oblouků - kleneb, dělených do tří částí. Boční části kleneb jsou vyzděny opět z pískovcových kvádrů, střední části jsou cihelné. Rovněž na východě zúžená část je podklenuta jedním segmentově valeným mostním obloukem (cihelný). Tento úsek má cihelné i parapetní zídky. Podélné parapetní zídky u širší (původní) části mostu jsou ve vrcholu kryté pískovcovými deskami, sklopenými pultově vně mostu. Z pískovcových kvádrů jsou vyzděny zdi západního rozšíření. Rovněž tyto zdi jsou pokryty pískovcovými deskami. Středem povrchu komunikace mostu prochází pruh kamenné kvádříkové dlažby (křemenec ?). Postranní části jsou zadlážděny pískovcovými deskami. V mostu byla zabudována hlavní stavidla pro zaplavování určených prostor pevnosti v případě vojenského nebezpečí. Dochovaly se po nich svislé dráže v pilířích.