objekt vstupní brány

Objekt vstupní brány je integrální součástí systému opevnění Malé pevnosti. Nachází se uprostřed dlouhého kasematového traktu propojujícího bastiony č. 1 a 4. Obě průčelí, tj. západní i východní přímo navazují, resp. jsou součástí průčelí kasematového traktu. Západní průčelí, obracející se směrem k mostu, který k bráně směřuje, je členěno trojicí otvorů. Střední otvor zaujímá půlkruhově ukončený bosovaný portál průjezdu (bosáž střídavé délky tvoří pravoúhlé – na výšku obdélné - rámování). Vrchní bosu tvoří lichoběžný klenák. Obě krajní osy tvoří na výšku obdélné okenní otvory, v místě původních bosovaných portálů (levý původně vstup pro pěší) - bosáž střídavé délky. Bosáž ve vrcholu u bočních portálů tvoří svazkové klenáky. Průjezd brány je sklenut cihelnou valenou klenbou s trojbokými výsečemi v místech bočních vstupů. Vrchol brány je stejně jako u kasematového traktu kryt zemním zatravněným násypem.