kaple Božího hrobu

Stavba má tradiční podobu jerusalémského Božího hrobu. Kaple sestává z přední hranolové části, jejíž stěny zdobí dole rustika, nahoře dekorativní obdélné útvary. Na čelní straně prolamuje kapli polokruhově ukončený-zalomený vchod a na bocích drobná okna. Navazující jižní část rytmizují liché arkády s lomenými oblouky, které vynášejí kamenné sloupky rozdílné podoby. Kamenné sloupky mají většinou polygonální dřík, jeden z nich je tordovaný, některé jsou hladké, liší se rovněž hlavice, i když převažují korintské nebo prosté hranolové zdobené v medailonu křížem. V arkádách, které člení rustika a hrotité oblouky lemují rustikované archivolty, se uplatňují různé symbolické obrazce. Stavbu ukončuje po celém obvodu mohutná, poměrně bohatě profilovaná římsa. Na polygonálně ukončený závěr kaple nasedá "gloriet", šestihranný baldachýn vynesený vždy dvojicemi sloupků v nárožích (baldachýn vznikl r. 1884 jako kopie původního). Vnitřní prostor kaple sestává ze dvou odlišných částí, přední kaple s polokruhovým závěrem a z vlastního hrobu, který je dvojetážový, dole zaklenutý segmentem, nahoře valeně s trojúhelnou výsečí při vstupu. Prostor kaple je zaklenut v pásu valeně s trojúhelnými výsečemi, stěny i okénko jsou zcela hladké, ale plochu pokrývá barokní ilusivní malba. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/