palác

Královský palác je situován uprostřed dispozice hradu, po východní straně ostrožny. Pětiboký královský palác má nepravidelný půdorys a v JZ nároží se nachází Hlízová věž. SV část paláce dnes tvoří palácové terasy na místě tzv. královských místností (poničeny v 17. a 18. století; v 70. letech 20. století byly zřícené a poničené prostoty přebudovány na terasy). Křídla svírající nepravidelné nádvoří jsou v přízemí i v patře prolomena arkádovými chodbami. Přízemí paláce mělo spíše pomocný charakter a hlavní obytné a reprezentační prostory se nacházely v prvním patře paláce. V jižním křídle paláce, v patře, se dochovala klenutá hradní kaple sv. Václava ze 13. století. Kaple má raně gotický interiér. Kaple je zaklenuta dvěma poli šestidílných kleneb. V kapli se dochovala tribuna a ve spodní části sedile. Kaple má dochované nástěnné malby ze třetí čtvrtiny 15. století (postavy s erby a motivy náboženského rázu). Dochovala se i část pozdně gotického oltáře z první čtvrtiny 16. století. Na kapli navazuje drobná klenutá sakristie.