bývalá poustevna

Poustevna z r. 1659 postavená karmelitány. Jednopatrová, volně stojící budova byla vybudována na zvýšené zahradní terase. Při sev. průčelí se k objektu připojuje ohradní zeď zahrady. V průčelí vpravo je čtvercový přístavek točitého schodiště, po dvou sdružených okenních osách s hladkým kamenným ostěním, v oknech s mřížemi. Vlevo dveře rovněž v hladkém kamenném ostění, nad nimi velké půlkruhové okno s mříží v profilovaném kamenném ostění. V šíři přístavku vede vnější schodiště. Vých. průčelí dominuje velké půlkruhové okno dodatečně proražené při novodobých úpravách, vlevo jsou dveře do suterénu v kamenném ostění s proskleným nadsvětlíkem chráněným mříží. Již. průčelí má v pravé části dvě okna v kamenném ostění: v přízemí menší s mříží; vpravo byly sluneční hodiny a pod nimi okno zaklenuté segmentem. Záp. průčelí má rovněž dvě okenní osy, v přízemí v úrovni terénu, zamřížované. V patře jsou okna obdobná s již. průčelím. Po zrušení kláštera byla Poustevna určena za obydlí kostelníka a podle zrušovacích akt z r. 1786 měla v přízemí dvě místnosti a chodbu, dále dvě místnosti v patře. V l. 1969-72 byla povolena rekonstrukce Poustevny na obytný dům. V domě bydlel ak. malíř a ilustrátor Mirko Hanák.