děkanství

Na severní straně prvního nádvoří stojí budova děkanství. Děkanství je dvoukřídlá patrová budova, ke které se na východní straně připojuje opatská kaple sv. Markéty. Jižní dvorní křídlo je zastřešeno sedlovou střechou s volskými oky v jižní střešní rovině, západní křídlo nízkou valbovou střechou s volskými oky v obou střešních rovinách. Střecha kryta esovitou krytinou. Fasády jižního křídla jsou pojednány architektonicky shodně, nejreprezentativnější a nejhonosnější je průčelí jižní. SZ a JZ nároží jsou armována. Průčelí člení lizénový rám přes dvě patra s dvojicí lizén doplněný patrovou jednoduchou římsou. Fasádu člení okenní otvory, v okenních osách nad sebou. Okna v šambráně s uchy a se střapci, s předsazeným parapetem. Okna jsou osazena ve špaletě. Okna jsou členěna na deset polí, přičemž pevný poutec okno rozděluje na šest a čtyři pole. V přízemí mají okna v exteriéru kovové zdobné mříže. V patře, mezi třetí a čtvrtou osou zleva, jsou zachovány restaurované sluneční hodiny. Ve čtvrté ose zleva je dveřní otvor s polokruhovým nadsvětlíkem. Dveře jsou v portálu s uchy a kapkami, polokruhový nadsvětlík završený projmutou profilovanou římsou. Plocha mezi římsou a portálem dveří je vyplněna jednoduchou supraportou. Dveře dvoukřídlé, rámové konstrukce. Západní štítová fasáda je tříosá, v okenních osách nad sebou. V nárožích je armována a členěna patrovou jednoduchou římsou a fabiónovou korunní římsou. Okna jsou shodná jako na dvorní fasádě, jsou v šambráně s uchy a se střapci, s předsazeným parapetem. Okna jsou členěna na deset polí, přičemž pevný poutec okno rozděluje na šest a čtyři pole. V přízemí mají okna v exteriéru kovové zdobné mříže. Trojúhelný štít je po obvodě štukově lemován a členěn trojicí slepých otvorů a římsou. Severní fasáda je pojednána architektonicky shodně, jako u západního štítu. Fasáda je v nárožích armována, člení jí patrová a korunní římsa a okenní otvory v okenních osách nad sebou. Okna v jednoduchých šambránách. Západní křídlo je v základním rozvrhu pojednáno architektonicky shodně, fasády člení patrová jednoduchá římsa a profilovaná korunní římsa. Plocha fasády je prolomena okenními otvory, v okenních osách nad sebou. Okna jsou v šambránách s uchy. Před severní fasádu jsou předsazeny dva opěrné pilíře.