dům U červeného lva

Původně gotický objekt, nákladně renesančně přestavěný mezi l. 1580-1623 (v průběhu 16. stol. asi došlo také k oddělení parcely dnešního domu čp. 316; letopočet vstupních dveří - 1598 - v provozně oddělenému dílu souseda čp. 235, který asi připomíná období velkorysé přestavby domu do dnešní třípatrové podoby završené renesančním štítem). Následovaly další barokní, klasicistní a novodobé úpravy. Třípatrové tříosé průčelí završené členitým renesančním štítem svírají na bocích liseny. Plochu fasády člení podokenní výplně s vykrajovanými rohy. Portál v ose přízemí nese v klenáku letopočet 1726, po stranách otvor sleduje dvojice pravoúhlých oken. Nejvýraznější motiv průčelí představuje kartuše s domovním znamením v ose mezi okny 1. a 2. p., (reliéf červeného lva se zlatým pohárem v tlapě). Zaslepené střední okénko v ose 3. p. vyplňoval údajně menší mariánský obraz (dnes iluzivní malba okna). Vykrajovaný štít dělí vodorovné pásy a římsy na několik etáží. Spodní etáž se dvěma okénky se na bocích stáčí do volut. Korunu štítu zdobí tři drobné obelisky. Drobný dvůr je nyní využíván jako restaurační zahrádka. Objekt má dva suterény. Zvláštností dispozice přízemí a 1. suterénu domu je jejich propojení se sousedním objektem čp. 235. Interiéry jsou zčásti klenuté (především suterény, část přízemí), vyšší podlaží jsou plochostropá. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/