měšťanský dům U Zeleného raka

Dům, v přízemí a v suterénu propojený se svým sousedem čp. 236, má již gotický původ. Ke stavebním úpravám došlo v 16. stol., snad kolem r. 1660 a především v l. 1729-1734. Vrcholně barokní podoba se v podstatě zachovala dodnes. V 19. stol. proběhly drobné klasicistní zásahy. Vrcholně barokní průčelí dvoupatrového domu je tříosé, vrcholící etážovým štítem s prohnutými křídly. Parter vykrajují tři portálky s půlkruhovým a půleliptickými záklenky. Levý otvor tvoří vstup do sousedního domu čp. 236 (na dveřích letopočet 1598). Do parapetu středního okna v 1. p. je vsazen reliéf raka (vlevo od reliéfu je namalováno staré číslo N:106) a do rozměrné kartuše nad tímto oknem obraz sv. Jana Nepomuckého s andělem. Kordonový pás mezi 1. a 2. p. nese latinský chronogram s letopočtem 1729 (ISTO ANNO CANONIZATUS EST DIVV. IONNES NEPOMVCENUS.) Parapety ostatních oken a jejich nadpraží zdobí bohaté štukové motivy. Dům má drobný dvorek, propojený s dvorkem sousedního čp. 236, nyní využíván jako restaurační zahrádka. Dům má 2 suterény (klenby valené, křížové, i rovný trámový strop, aj). Dispozice přízemí a 1. suterénu se prolínají s domem čp. 236. Přízemí zčásti klenuté, převážně plochostropé. V patrech a v podkroví jsou jen plochostropé místnosti. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/