solnice bývalá

Budova v sz. části historického jádra na městišti bývalého královského hradu, orientovaná rovnoběžně s hranou svahu městského návrší. Nárožní poloha v zadní části bloku, severním štítem přiléhá k bývalé druhé části solnice. Jednopatrová nepodsklepená budova na obdélném půdorysu s nepatrným zalomením podélného západního průčelí. Zdivo cihelné, omítky pův. vápenné, nyní nové z poslední rekonstrukce. Střecha sedlová, krytá pálenými taškami - bobrovky. Vstupní průčelí (jižní) hladké s trojúhelným štítem s omítanou římsou z cihelných tvarovek, nepravidelně dvojosé, vlevo nad sebou široká okna se segmentovým nadpražím, vpravo pravoúhlý prostý otvor vstupu a nad ním vysoké okno na schodiště, opět segmentové. Ve štítu dvě úzká půlktuhově zakončená okénka do půdy. Západní průčelí je celkem pětiosé, se širokým opěrným pilířem uprostřed a dalším v jihozápadním. nároží. Okna opět široká, segmentová, výjimkou je menší okno v 1. ose přízemí. Při rekonstrukci na fasádě nalezena torza tří úzkých kamenných šikmo špaletovaných okének s otvorem pro prut mříže.V parapetním zdivu v přízemí a dále pozůstatky asi 7 půlkruhových úzkých okének v patře, vyzděných z cihel, mezi okny patra. Tyto nálezy jsou zachovány pod omítkou. Nádvorní průčelí opět bez členění, všechna okna novodobá se segmentovými záklenky.