vila

Vila na severní straně areálu při komunikaci se podélným dvorním průčelím s křídly obrací do vnitřního dvora a ke stoupajícímu svahu Křížové hory. Východní kratší fasáda s někdejším křídlem zimní zahrady přiléhá k zahradě s parkovou úpravou. Západní se zděným křídlem má naopak poměrně těsný kontakt s výrobními budovami. V základu jde o patrovou obdélnou budovu s valbovou střechou. Západní přízemní křídlo má polovalbu. Východní křídlo zimní zahrady mívalo valbu plnou a přisazený pult, dnes již neexistuje. Uspořádání domu je dvoutraktové. Obytné místnosti v širším traktu se váží na severní hlavní reprezentativní fasádu. Úzký druhý trakt je v podstatě spojovací chodbou či jižní uzavřenou arkádou, ke které byla přidružena obě o patro nižší křídla. Půdorys vily s křídly má tedy tvar širokého nízkého písmene U. Nosné ale i další zdi jsou cihelné, pouze zeď jižní fasády je kamenná s cihelným armováním. Podezdívka resp. podzemní podlaží je kamenné pískovcové. Konstrukce východního křídla (zimní zahrady) bývala patrně kovová, litinová. Západní křídlo je naopak zděné cihelné. Ve sklepích jsou valené klenby s výsečemi, v částech přízemí a v chodbách placky s pasy, větší místnosti jsou plochostropé. Hlavní krov je valbový, dvouetážový, s hambálkovou soustavou podepřenou podélnými stojatými stolicemi. Krov nad západním křídlem je hambálkový prostý bez podepření. Všechny fasády vily jsou koncipovány symetricky. Hlavnímu průčelí k silnici je předložena terénní oboustranná schodová rampa, která umožňuje osový vstup jak pro přízemí, tak pro sklepní podlaží. Průčelí je zdůrazněné středním mělkým rizalitem na tři okenní osy s vysokým iónským řádem pilastrů přes obě patra. Rizalit je zakončený trojúhelným štítovým nástavcem, jehož spodní strana je zároveň součástí korunní římsy. Fasády jsou traktovány slepou arkádou v přízemí, podokenní římsou v patře a na ni osazenou slepou pilířovou kolonádou s kladím korunní římsy. U západního křídla je slepá kolonáda použita pro přízemí.