sousoší Panny Marie Immaculaty s jezuitskými světci

Barokní sousoší představující Pannu Marii Immaculatu v doprovodu nejvýznamnějších jezuitských světců Ignáce z Loyoly a Františka Xaverského se nachází na travnaté ploše mezi kostelem a farou uprostřed křižovatky ulic Hanácké, Špirkovy a Pratecké. Sousoší je umístěno na kamenné podestě ohrazené šestibokou balustrádou. Bohatě konvexně-konkávně tvarovaný zalamovaný mohutný sokl s volutovými křídly je zdoben volutami, rytými rámy a reliéfními rozetami. Sokl je nahoře ukončen zalamovanou vyloženou profilovanou římsou, na níž jsou osazeny sochařské figury. V centru kompozice na nízkém kvádrovém ořímsovaném podstavci stojí na zemském glóbu obtočeném hadem Panna Maria Immaculata s rukama sepjatým a v gestu modlitby. Figura ve výrazném kontrapostu je ladně esovitě komponována, její sepjaté ruce jsou vysunuty do strany pro vyvážení kompozice a lepší viditelnost tváře. Mariin pohled směřuje vzhůru, kolem hlavy má obroučku s dvanácti hvězdami. Vlevo stojí postava sv. Ignáce v kněžském rouchu s pluviálem, držící v pravici zlacenou monstranci a s levicí přitisknutou k hrudi. Vpravo stojí postava Františka Xaverského v kanovnickém rouchu, oběma rukama držící zlacený kříž, který pozvedá. Sousoší doplňují protějškové figury klečících andílků. Andílek vlevo drží rozevřenou knihu a pravou rukou ukazuje nápis „AD / MG“. Jedná se o zkratku hesla jezuitského řádu „Ad maiorem Dei gloriam.“ Andílek vpravo má ruce sepjaty v gestu modlitby. Na pravé boční straně soklu špatně čitelný rytý nápis o opravě sousoší: OPRAVILI r. 1[..]4 / Manželé Ondrovi / A / Ha[.....]á Růžena.