klášter kapucínů

Konvent sestává z volné budovy po záp. části kostela (po r. 1680), původního konventu s rajským dvorem z r. 1600, budov kolem dalšího menšího dvora (1665-68) a z velkého dvora z r. 1739. Klášter působí stroze, fasády člení okenní a vstupní otvory většinou bez šambrán. Jižní fasáda hl. konvent. budov je skryta za ohradní zdí, zadní sev. fasáda hladká, patro má otvory v pravidelném rytmu, ve vyšším podlaží jsou menší okna v dvojnásobném rytmu. Sedlovou střechu doplňují pultové vikýřky.Východní část objektu dostavěna dodatečně, zvalbená střecha s řadou sedl. vikýřů. U dalších fasád kolem vých. dvora a velkého vých. dvora - stuhové šambrány. Sev. křídlo vých. dvora mělo dvě stavební fáze (různá výška pater) - záp. polovina tohoto křídla a také stř. a již. křídlo, z něhož vede spojovací můstek k Loretě, je raně barokního původu. Stř. dvůr obklopují jednopatrová křídla - bez arch. detailů, okna v různém rytmu (stejně jako na vnějších fas.). Rajský dvůr - přízemní ambity nesené hl. pilíři mezi nimiž je nízký plný parapet. Ambity pokrývají pultové stříšky. V patrech jsou menší okna cel kombinovaná s většími okny od chodeb. Na sev. a vých. křídle jsou sluneční hodiny. Pův. patrový ambit záp. křídla se do dvora otevírá pouze v přízemí polokruhovými oblouky, které nesou pilíře s římsovými hlavicemi. Všechny fasády tohoto dvora ukončuje fabionová římsa. Podsklepeno je pouze zčásti sev. křídlo, sklep stř. křídla mezi ambitovým a druhým dvorem (odpovídá pozici kuchyně) je starší. Suterénní prostory pod sev. křídlem a ve sklepě příčného křídla jsou půleliptické valené klenby s pětibokými výsečemi.