oranžerie

S oranžerií se v zahradě počítalo už v Carattiho plánech, postavil ji však až F. M. Kaňka. Po té co byla zničena za francouzsko bavorského obležení ji nově postavil po 1744 A. Lurago. Oranžerie leží na hlavní ose spodní části zahrady a tvoří druhou pohledovou dominantu. Oranžerie je drobná přízemní stavbička otevírající se do zahrady pianem nobile tvořeným ustupující střední částí a krátkými bočními křidélky. Fasáda je prolomena řadou vysokých segmentově zakončených oken. Nad nimi obíhá korunní římsa se stříškou ve středu nad vchodem vytvářející trojúhelný štítek, který je zvýrazněn vázou na podstavci. Atiková zídka je na nárožích osazená vázami, nad křídly ještě se segmentovými nástavci. Nad středem stavby vystupuje mansardová střecha.