kostel sv. Jiljí

Kostel je postaven v severní části obce, na terase v prudkém svahu pod zámkem, ze kterého se ke kostelu sestupovalo po krytém schodišti. Jedná se o jednolodní orientovanou podélnou stavbu s odsazeným, půlkruhově uzavřeným kněžištěm, na západní straně z osy kostela mírně vystupuje hranolová věž. K jižní straně presbytáře přiléhá čtyřboká sakristie s panskou oratoří v patře. Střecha je sedlová, nad závěrem zvalbená, věž je kryta jehlanem, nad sakristií pult. Fasády jsou členěny lizénovými rámy, po stranách lodi a na věži zdvojenými, které oddělují segmentem završená okna lemovaná profilovanou šambránou s patkami a ušima a klenákem ve vrcholu, v podstřeší obíhá profilovaná římsa. Hlavní vstup do kostela je prolomen na západě, podvěžím, je završen rovným překladem a lemován profilovanou šambránou s klenákem. Nad ním je na osu prolomen segmentem završený okenní otvor obdobný jako otvory v lodi a presbytáři, avšak o něco menší. Boční fasády lodi jsou symetricky členěny trojicí okenních os, přičemž západní osy jsou slepé, pod západní okenní osou na jižní straně menší rovně završený boční vstup. Po stranách presbytáře prolomeno po jedné okenní ose, na severní straně slepá širší a nižší okenní osa a vstup, bez rámování. Jižní fasáda sakristie členěna trojicí okenních os s rovnými překlady, přičemž západní otvor je slepý. Věž prolomena na západní straně v úrovni střechy kostela jedním menším okenním otvorem se segmentovým záklenkem a profilovanou šambránou, zvonicové patro do všech stran otevřeno okenními otvory obdobnými jako otvory v lodi, uzavřenými žaluziovými okenicemi. Interiér je zaklenut soustavou pruských kleneb oddělených pasy, kněžiště je zakončeno konchou. Pasy dosedají na přízední polopilíře s iónskými hlavicemi doplněnými květinovým festonem. V západní části je vestavěna hudební kruchta podklenutá pruskými plackami, její plný, uprostřed segmentově vypjatý parapet spočívá na arkádách nesených hranolovými pilíři. Sakristie je završena dvěma poli pruské klenby, oratoř je plochostropá. Krov je tvořen ležatou střední vaznicí nesenou sloupky na vazných trámech a vrcholovou vaznicí nesenou vzpěradlem.