hostinec

Areál bývalého hostince je situován na jižní straně náměstí. Při nároží stojí dům čp. 43 (bývalý hostinec), na východní straně klasicistní dům čp. 76 (bývalé hospodářské stavení). Areál vymezují úseky ohradní zdi s branami na severní a západní straně. Jádrem je zděný patrový dům obdélného půdorysu, který stojí v nároží náměstí a hlavní jižní komunikace. Fasády jsou opatřeny hladkou vápennou omítkou. Dům člení vpadlá obdélná pole, profilovaná kordonová a korunní římsa. Nad okenními a dveřními otvory jsou úzké profilované římsičky, na které dosedá vpadlá suprafenestra (supraporta) se štukovou vegetabilní výzdobou (nad severním vstupem s lyrou). Severní průčelí je o pěti osách s obdélným vstupním otvorem uprostřed. Původní dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce zdobí v každém křídle výplně s reliéfem vertikálního půlslunce a dvou kosočtverců (v horní a dolní části). Střecha je valbová, krytá bobrovkami. Vstupní chodba je valeně klenutá, vpředu s jedním párem pětibokých výsečí a vzadu se třemi páry sdružených pětibokých výsečí. Vpravo vstupu u náměstí je velká, stlačeně valeně zaklenutá místnost s vrcholnicí klenby rovnoběžnou s průčelím, se dvěma páry pětibokých výsečí. Za ní jsou prostory s valenými klenbami s vrcholnicemi kleneb kolmými k průčelí. Zatímco přízemí je klenuté, patro má plochostropé místnosti. Stlačeně valeně zaklenuté jsou i dvě sklepní prostory. Předmětem ochrany je areál bývalého hostince - dům čp. 43, dům čp. 76, ohradní zeď se dvěma branami a příslušné pozemky.