kaple opatská

Opatská kaple Srdce Páně (původně sv. Markéty) navazuje na východní straně k děkanství a JV nárožím přiléhá ke kostelu Navštívení P. Marie. Kapli tvoří obdélná loď, na kterou navazuje na východní straně zúžený pětiúhelníkový presbytář a na západní straně čtvercový klenutý prostor. Závěr presbytáře je členěn vysokým kamenným soklem ukončeným kamennou římsou a kamennými opěráky završené stříškou. Plocha mezi pilíři je prolomena dvěma okenními lomenými otvory v kamenném ostění profilovaném výžlabkem mezi oblouny a jedním slepým lomeným otvorem ve shodném ostění. Zbývající plocha fasády presbytáře hladká, ukončena korunní římsou. Východní i západní štít je stupňovitý, hladký. Dvorní jižní fasáda hladká, členěna soklem, hladkou patrovou římsou a je ukončena profilovanou korunní římsou. V přízemí zleva je prolomen polokruhový dveřní otvor s barevným lemováním po obvodu a v patře okenní otvor v šambráně s uchy a střapci. Zcela vpravo, v přízemí i v patře byly přiznány dva románské otvory v kamenném portálu. Dnes zazděny, zaslepeny.