rodný dům Marie Kudeříkové

Okapově orientovaný přízemní dům v souvislé ulicové zástavbě, k jehož obytné části se v pravém úhlu připojuje dvorní hospodářský trakt. Hladká bílá fasáda s modrou podrovnávkou prolomena třemi trojdílnými okny zdobenými slováckými malovanými folkloristickými květinovými ornamenty, které se opakují také nade dveřmi situovanými ve 2. ose zprava. Mezi dvěma okny v levé části domu je zazděna obdélná pamětní deska se sekaným nápisem: ZDE SE NARODILA / 24. 3. 1921 / MARIE KUDEŘÍKOVÁ / AKTIVNÍ BOJOVNICE PROTI FAŠISMU / POPRAVENA NACISTY VE VĚKU 22 LET. Střecha sedlová kryta pálenou střešní krytinou. Hospodářský trakt situovaný do dvora přízemní, členěný čtyřmi drobnými okenním osami, jednou větší pravoúhlou osou a dvěma pravoúhle završenými vstupy. Střecha sedlová, krytá pálenou střešní krytinou. Boční štíty obou nároží hladké.