kostel sv. Vavřince

Orientovaná jednolodní podélná stavba kostela sv. Vavřince je tvořena raně gotickým presbytářem a barokní lodí v jádru s renesanční věží na severní straně kněžiště, kaplí na jižní straně lodi a novou sakristií přiléhající k věži na východní straně. Presbytář kostela je členěn gotickými podpěrnými pilíři na tři pole, v nichž jsou prolomena slepá úzká okna s kamenným ostěním a půlkruhovým záklenkem vsazené do hluboké špalety. Na jižní straně presbytáře prolomena dvě barokní pravoúhlá okna se segmentovým záklenkem. Ve středním poli mezi opěrnými sloupy je osazeno novodobé sousoší Olivetské hory. Při opravách byl odkryt na jižní straně lodi původní dnes zazděný raně gotický portál. Jižní fasáda lodi hladká prolomena třemi barokními okny se segmentovým záklenkem v hluboké špaletě. Před střední okenní osou představena přízemní předsíň. Čtvrtá okenní osa je součástí přístavby jednoho klenebního pole v roce 1927. Architektonické členění severní fasády lodě shodné. K severní straně presbytáře přistavena hranolová barokní věž s renesančním jádrem, která má na severní straně šnekové schodiště. Spodní část věže hladká se dvěma okenními osami, a to, jednou půlkruhově završenou a druhou pravoúhlého tvaru. Zvonicové patro věže architektonicky členěno nárožními pilastry s římsovou hlavicí, mezi nimiž ve středním poli prolomeno jedno pravoúhlé okno s půlkruhovým záklenkem. Okna lemována edikulou s trojúhelníkovým štítem. Nad okny osazeny hodiny, které protínají kordonovou římsu. Podstřešní profilovaná římsa nese barokní helmici, krytou pálenou taškou, ukončenou plechovou lucernou s makovicí a křížem. Na východní straně na věž navazuje patrová sakristie s pravoúhlými hladkými okny a jedním vstupem. Sakristie ukončena trojúhelníkovým štítem navazujícím na sedlovou střechu krytou pálenou taškou. Ve štítě malé kruhové okno. Západní průčelí s hladkou fasádou má na osu prolomený pravoúhlý vstup, lemovaný kamenným ostěním s ušima. Nad portálem prolomeno kruhové okno v hluboké špaletě a v trojúhelníkovém štítu jsou dvě úzká sdružená okna s půlkruhovým záklenkem osazená ve špaletě. Na dřevěných vchodových dveřích datace jedné z úprav kostela, rok 1868. V interiéru je polygonální presbyterium tvořeno jedním obdélníkovým polem, zaklenutým polovinou šestidílné klenby s pětibokým závěrem. Klínová kamenná žebra po bocích vyžlabená mají na okraji čelní plošky, profilovaný zářez a obloun. Patky mají náběžné štítky esovitě vykrojené. Žebra se protínají ve dvou kruhových svornících. Jsou podepřena úseky oblých přípor s kalichovou hlavicí. Obdélníková loď byla prodloužena k západu o jedno pole, zaklenuta třemi barokními plackami a v novodobé části jednou plackou. Zděná kruchta s rovným podhledem na třech obloucích, na čtyřbokých hranolových pilířích. Stěny členěny přízedními polopilíři, členěnými průběžnou podnoží a římsovými hlavicemi. Loď osvětlena čtyřmi dvojicemi oken se segmentovými záklenky. Přízemí a patro věže zaklenuto křížovou klenbou s hřebínky.