kostel sv. Karla Boromejského

Prostá sálová pozdně klasicistní stavba z let cca 1851-1856. Kostel přiléhá ke komplexu kláštera a nemocnice milosrdných sester sv. Karla Boromejského, které se zde usadily r. 1844. Kostel byl vysvěcen v r. 1855, vnitřní úpravy dokončeny o rok později. Čelní průčelí kostela je řešeno jako řádová architektura se dvěma dvojicemi vysokých pilastrů s toskánskými hlavicemi, nesoucími mohutné kladí, završené nižší nadezdívkou s tympanonem. Pravoúhlý vstupní portál rámuje kamenné odstupněné ostění s uchy, trojúhelnou supraportu podpírají volutové konsolky. Dvoukřídlé dřevěné dveře s výplněmi zdobí andílčí hlavičky. V ose nad portálem je průčelí vykrojeno rozměrným oknem, nad jehož půlkruhovým záklenkem se zalamují štukové klenáky. Okno, rámované profil. šambránou s uchy bylo zaklenuto barevnými skly do geomerických obrazců. V nikách mezi bočními dvojicemi pilastrů jsou umístěny sochy od Václava Levého: sv. Šebestiána a sv. Rocha, v nástavci průčelí sv. Karla Borromejského. Vých. průčelí navazuje pilastry a vysokými ony s půlkruhovými záklenky na čelní průčelí, těleso zdůrazňuje štíhlý polygonální sanktusník. Hodnotná vnitřní výzdoba (nástěnné malby, fresky.)