zahradní dům

Klasicistní dům v zahradě "Stará obora", (bývalý zahradní domek). Původní dům čp. 340 stál při Vlašské ulici a byl zbořen r. 1893. Čp. poté přešlo na zahradní domek, který stál v zahradě zmíněného domu. Zahradní dům, na počátku 19. století patrový, byl kolem r. 1839 radikálně přestavován a rozšířen. V letech 1997-98 byl objekt (zv. Nazaret) celkově rekonstruován Kongregací milosrdných sester sv. Karla Borromejského a rozšířen na vých. podélné straně o polygonální přístavbu s jehlancovou střechou pro presbytář domácí kaple a o přístavbu schodiště na záp. straně. Nová přístavba převzala v detailu tvarosloví staršího klasicistního průčelí. Jednopatrový obdélný objekt, krytý zvalbenou sedlovou střechou a vložený do zahradní terasy člení na průčelí kordonový pás a nárožní rustika. Profilované okenní šambrány byly v 1. p. podloženy parapetními deskami. Hl. vstup do přízemí od východu rámovalo kamenné olištované ostění se zamřížovaným obdélným nadsvětlíkem. Dvoutraktovou dispozici s příčnou chodbou se schodištěm do patra vyplňují pravidelně řazené prostory s odsazenými fabiony pod rovnými stropy. Na vstupní síň v přízemí navazuje záp. směrem sestupné schodiště do sklípků, které jsou situovány pod terasou mimo obvod vlastní budovy. Cihelné klenby sklípků mají půlkruhový průřez. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/