kostel sv. Anny

Neorientovaná trojlodní stavba na obdélném půdorysu s centrálně umístěným pravoúhlým vstupem. Na jižní straně v závěru přistavěna pravoúhlá sakristie s nižším přístavkem na obdélném půdorysu. Průčelí kostela členěno rizalitem, jenž přechází do hmoty věže vložené do valbové střechy. Hladká fasáda strukturována soklem, na který se napojuje lezénové rámování vymezující čtyři vpadlá pole. Hlavní vstup s kamenným ostěním flankován dvěma pravoúhlými okenními osami zdobenými kamenným ostěním. Nad hlavním vstupem centrálně umístěné pravoúhlé okno završené segmentovým záklenkem. Věž nasedá na štít vetknutý do střechy vodorovným hladkým vlysem, ukončeným římsou, z níž vybíhají úzké lezény, rámující oválné okno zvané volské oko – položené vodorovně. Profilovaná římsa nese zvonicové patro se čtyřmi pravoúhlými okenními osami s půlkruhovým zakončením. Fasáda věže završena podstřešní profilovanou římsou přerušenou kruhovým lůžkem na každé straně s vloženým hodinovým strojem. Střecha kryta stanovou stříškou, jejíž okrajová římsa dynamicky kopíruje kruhové lůžko pro hodiny a dává tak zastřešení akcentující prvek. Boční fasády s jedním pravoúhlým vchodem zdobeným kamenným ostěním, členěny lezénami nasedajícími na průběžný sokl. V patře prolomena tři pravoúhlá okna s půlkruhovým záklenkem. Střecha valbová s napojenou valbovou stříškou nad sakristií. Areál kostela je ohrazen zdí se dvěma postranními branami s pravoúhlým vstupem. Ohradní zeď omítnuta hladkou omítkou je završena pálenými taškami, které nad vstupy kryjí segmentově vybíhající supraporty. Interiér – kostel je navržen jako trojlodní longitudiální stavba s pravoúhlým závěrem. Prostor je vložením empor členěn na hlavní a dvě boční lodě, přičemž osvětlení lodě je zprostředkováno třemi okny vyústěnými na tribuny v patře. Presbytář mírně vyvýšen. Klasicistní retabulum hlavního oltáře z umělého mramoru se sochami je dílem brněnského sochaře Ondřeje Schweigla. V centru oltáře nad svatostánkem je osazena socha Panny Marie s Ježíškem, významná gotická památka z roku 1325, pocházející pravděpodobně z umělecké dílny ve velehradském klášteře. Madona v mírném esovitém prohnutí na levém boku nese Ježíška, v pravé ruce drží žezlo. Její šat je jemně modelován v mělké záhyby a zvlněnou draperii. Socha je vyřezána z jednoho kusu dřeva a je vysoká 142 cm. V boční lodi na epoštolní straně je dochován původní oltář s obrazem sv. Anny vyučující Pannu Marii. Boční oltář na evangelsní straně s pozdně klasicistním obrazem Křtu Páně.